Veleposlaništvo RS Kijev /Izredni dogodki /

Napovednik

 

Vstop v Slovenijo

Vsem, ki se odločajo o potovanju v tujino, Ministrstvo za zunanje zadeve RS svetuje ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Za slovenske državljane omejitev za vstop v RS ni.

Vstop za tuje državljane, ki v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, se dovoli, če predložijo potrdilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, da niso okuženi z virusom Covid-19. Če tuj državljan tega dokazila nima, se mu vstop v RS kljub temu dovoli, če  ima telesno temperaturo nižjo od 37,5 stopinje Celzija oz. ne kaže znakov bolezni dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Za zajezitve širjenja virusa COVID-19 so bili sprejeti naslednji ukrepi:

  • Vsi potniki iz tujine, ki pridejo v Slovenijo, bodo prejeli SMS obvestila o preventivnih ukrepih na območju Slovenije.
  • S 17.3.2020 je začela veljati prepoved opravljanja zračnih potniških prevozov v Republiki Sloveniji.
  • Z delom je začel delovati državni klicni center , ki je v pomoč vsem prebivalcem za podajanje informacij v zvezi s koronavirusom. Deluje vsak dan med 8.00 in 20.00 na tel št. 080 1404. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550
  • Ponovno pozivamo prebivalce in tujce, da v primeru suma na koronavirus ne odidejo neposredno na urgence, bolnišnice ali k zdravniku, ampak se po predhodnem posvetu z osebnim zdravnikom zglasijo v eni od 16 točk za testiranje po Slovenijo.

Vlada RS je vzpostavila enotno spletišče, ki vsebuje vse relevantne informacije povezane z virusom COVID-19, ukrepi, aktualnimi vprašanji in informacijami o situacijah v posameznih državah po svetu:  https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus

ukrepi Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

V nadaljevanju so informacije glede ukrepov Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Konzularni oddelek Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu obravnava najnujnejše primere. Vlog za vizume ne sprejema in postopkov v zvezi z izdajanjem dovoljenj za bivanje ne izvaja. Za slovenske državljane je na voljo telefonska številka +380 67 500 8748.

 

Ukrepi, ki jih je sprejela ukrajinska vlada

 

Od 16. 3. od 00.01 naprej je v UA prepovedan vstop tujcev.

Izjeme:

  • Diplomati in uslužbenci DKP in mednarodnih organizacij, akreditirani v Ukrajini, ter njihovi družinski člani;

  • Osebe z začasnim ali s stalnim bivališčem v UA ter najožji družinski člani ukrajinskih državljanov (partnerji in otroci);

  • Avtoprevozniki in spremljajoče osebje, ki vozijo tovor;

  • Člani posadk.

Delujoči mejni prehodi:

https://dpsu.gov.ua/ua/news/Sergiy-Deyneko-Na-kordoni-z-kozhnoyu-sumizhnoyu-krainoyu-pracyuvatime-neobhidna-kilkist-punktiv-propusku

Na kopenskih mejnih prehodih je omejitev ali prepoved pešcev.

Ukrajinska vlada je potrdila ukrepe glede zaprtja meje za prehod tujcev in prekinitev čezmejnega letalskega, železniškega in avtobusnega potniškega prometa od 17. 3. od 00.01.

Javni prevoz v mestih bo deloval z omejitvami (avtobusi, tramvaji in minibusi bodo sprejeli omejeno število potnikov), metro v Kijevu, Harkovu in Dnipru se zapira 17. 3. 2020 zvečer.  

Medmestni in medregijski prevoz - avtobusni, železniški in letalski - se prekinja od 18. 3. 2020. 

Osebam, ki prihajajo iz držav, kjer so primeri obolelih s Covid-19, na mejnih prehodih izmerijo temperaturo in priporočajo izolacijo. 

Če sumite, da bi lahko oboleli za Covid-19, v Ukrajini pokličite telefonsko številko 103 (operaterji naj bi govorili tudi angleško). Hitre teste za okužbo opravljajo tudi nekatere zasebne klinike v Kijevu.

Več informacij je za Ukrajino na spodnji povezavi:

http://covid19.com.ua/

 

Informacije v slovenskem jeziku so dostopne na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020

 

Predlagamo, da spremljate veleposlaništvo na Facebooku in Twitterju, tam bodo informacije objavljene sproti.

https://www.facebook.com/SLOinUKR

https://twitter.com/SLOinUKR

 

 

17. 03. 2020

COVID-19 - Ukrajina in druge države iz pristojnosti VKI

V nadaljevanju posredujemo aktualne informacije glede COVID-19 (Koronavirus) v državah pristojnosti Veleposlaništva RS v Kijevu (Ukrajina, Armenija, Gruzija, Moldavija). Primeri okužbe so potrjeni v vseh državah.

Ukrajina: Na letališčih izvajajo zdravstveno kontrolo in merjenje temperature potnikom, ki pripotujejo iz rizičnih držav. Omejili so število letov med državami, ki imajo več potrjenih primerov okužbe. Ukinili so lete v številne države. Odprtih je zgolj 49 mejnih prehodov. Meja je zaprta za tujce, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Ukrajini. Ukrajina je za zajezitev širitve okužbe zaprla šole in druge izobraževalne ustanove, gledališča, kinodvorane, dogodke in zborovanja za več kot 200 oseb, izvaja se dezinfekcija javnih prevoznih sredstev. V Kijevu se zapira restavracije, bare in nekatere nakupovalne centre. Ukinjen bo javni prevoz med regijami.

Armenija: Armenija je 16. 3. 2020 razglasila izredno stanje in tako bodo vse vrste javnih zborovanj omejene in vlada bo lahko sprejemala dodatne omejevalne ukrepe. Na letališčih izvajajo zdravstveno kontrolo in merjenje temperature potnikom. Vsi potniki, ki prihajajo v Armenijo se morajo samoizolirati za 14 dni. Meje so v večini zaprte za tuje potnike in leti odpovedani. Četrto največje mesto Vagharshapat je v karanteni. Tovorni promet je možen in ga usklajujejo s sosednjimi državami.

Gruzija: Izvaja se nadzor nad vstopajočimi potniki na letališčih in drugih mejnih prehodih z merjenjem temperature. Vzpostavljene so bile medicinske točke na mejnih prehodih za pregled oseb, ki prihajajo iz držav s povečanim številom okužb. Državljani Gruzije, ki se vračajo iz Kitajske, Južne Koreje, Italije, Nemčije, Francije, Avstrije in Španije se morajo samoizolirati za 14 dni. Z 18. 3. 2020 bodo zaprte meje za tujce. Meje so zaprte z Azerbajdžanom, Rusko federacijo in Armenijo. Zaprti so nekateri mejni prehodi s Turčijo. Omejuje se lete iz rizičnih držav in potniki morajo podati potovalno zgodovino in kontakt, preverjajo se vsi simptomi. V veljavi je prepoved tovornega prometa iz Italije in Irana. Šole so zaprte do 1. aprila in začasno so zaprta gledališča, kinematografi, zabaviščni centri in odpovedani so različni dogodki. Dezinficira se javna prevozna sredstva.

Moldavija: Vlada Moldavije je razglasila rdečo stopnjo nevarnosti. Zaprli so šole, gledališča, kinematografe, zabaviščne centre, dizenficirajo javna prevozna sredstva in omejili so število letov v rizične države in prepovedali vstop tujcem prek letalskih povezav z izjemo tistih, ki imajo dovoljenje za prebivanje. Na mejnih prehodih prav tako pregledujejo potnike z zdravstvenimi pregledi in potniki morajo ob vstopu izpolniti poseben formular.