Veleposlaništvo RS Kijev /Izredni dogodki - COVID-19 /

Napovednik

 

Vstop v Slovenijo

Obvestilo glede prehoda meje s Slovenijo 

Pri prehajanju slovenske državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države prihajate v Slovenijo.

16.08.2021 uvaja Slovenija eletronski obrazec za potrebe sledenja stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu. Več informacij je dosegljivih na https://www.gov.si/novice/2021-08-12-slovenija-16-avgusta-uvaja-obrazec-za-sledenje-letalskih-in-ladijskih-potnikov/

Določene so tudi nekatere izjeme, ko karantena ne bo odrejena in oseba tudi ne potrebuje negativnega testa.

Več informacij je dosegljivih na

https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic

https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/

https://www.slovenia.info/en/plan-your-trip/all-you-need-to-know-for-a-healthy-and-safe-vacation-in-slovenia

https://www.policija.si/enterslovenia/en

ukrepi Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

V nadaljevanju so informacije glede konzularnega poslovanja na Veleposlaništvu RS v Kijevu in  ukrepov Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Konzularni oddelek Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu od 3. junija naprej obravnava vse primere za slovenske državljane in ukrajinske državljane v postopkih za dovoljenje za prebivanje-Vizumske vloge se sprejema zgolj za nujne in specifične primere. Za preprečevanje širitve okužbe in zaščito strank je za vse primere potrebna predhodna najava. Za slovenske državljane je v nujnih primerih na voljo telefonska številka +380 67 500 8748.

Ukrepi, ki jih je sprejela ukrajinska vlada

Za tujce, ki prihajajo v Ukrajino je obvezno potrdilo o negativnem PCR ali hitrem antigenskem testu (RAT), ki ob vstopu v državo ne sme biti starejši od 72 ur ali pa potrdilo o cepljenju s cepivom, ki ga je  odobrila WHO.

Poleg omenjenih potrdli je obvezno tudi ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki ga je izdala ukrajinska zavarovalnica.

Od 5.8.2021 je uveden nov ukrep za tujce, ki ne predložijo potrdila o polnem cepljenju. Oseba  mora ob prihodu v Ukrajino naložiti in usposobiti aplikacijo "Vdoma", pričeti s samoizolacijo in  roku 72 ur od vstopa opraviti  še en PCR ali hitri antigenski test.

Podrobnejše informacije glede prehoda meje in sklenitve zavarovanja ter aplikacije "Vdoma" so na voljo na spletni povezavi https://visitukraine.today/.  

S 1.11. bo tudi mesto Kijev v t.i. rdeči zoni. Število novih dnevnih primerov in smrti dosega najvišje vrednosti od začetka pandemije.

Za obisk restavracij, hotelov, športnih centrov, javnih ustanov, množičnih dogodkov in nakupovalnih centrov bo treba predložiti ali potrdilo o cepljenju ali negativni test (max 72 ur).

Pouk v šolah bo potekal na daljavo dokler se epidemiološke razmere ne izboljšajo.

Uporaba javnega prevoza bo dopustna le ob predložitvi potrdila o cepljenju ali negativnega testa.

Če sumite, da bi lahko oboleli za Covid-19, v Ukrajini pokličite telefonsko številko 103 (operaterji naj bi govorili tudi angleško). Hitre teste za okužbo opravljajo tudi nekatere zasebne klinike v Kijevu. Več informacij je za Ukrajino na spodnji povezavi:

http://covid19.com.ua/

Informacije v slovenskem jeziku so dostopne na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020

 

Predlagamo, da spremljate veleposlaništvo na Facebooku in Twitterju, tam bodo informacije objavljene sproti.

https://www.facebook.com/SLOinUKR

https://twitter.com/SLOinUKR

COVID-19 in države iz pristojnosti VKI

V nadaljevanju posredujemo aktualne informacije glede ukrepov v zvezi s COVID-19 (Koronavirus) v drugih državah pristojnosti Veleposlaništva RS v Kijevu (Armenija, Gruzija).

Armenija: Aktualne informacije glede pogojev za vstop najdete na https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/

Gruzija: Informacije o pogojih za vstop so dosegljive na https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=2131&lang=Eng