Veleposlaništvo RS Kijev /Izredni dogodki /

Napovednik

 

Vstop v Slovenijo

Obvestilo glede prehoda meje s Slovenijo 

(Ukrep velja od 26. maja 2020)

 

 

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji izdala novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

 

 

Vstop v državo brez odrejene karantene je v primeru prihoda iz držav, ki niso članice EU, možen za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Za ostale se karantena odpravlja postopoma.

 

Podrobnejše informacije o prehodu meje so dostopne na spodnji povezavi:

 

https://www.policija.si/nase-naloge/nadzor-drzavne-meje/prehajanje-drzavne-meje-med-epidemijo-zaradi-koronavirusa

ukrepi Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

V nadaljevanju so informacije glede ukrepov Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Konzularni oddelek Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu od 3. junija naprej obravnava vse primere za slovenske državljane in zajem pstnih odtisov v primeru že odprtih vlog za dovoljenja za prebivanje. Novih vlog za dovoljenja za prebivanje se za enkrat ne sprejema oziroma zgolj v izrednih primerih medem ko je vročanje že izdanih dovoljenj možno. Vloge za vizume se sprejema za določene kategorije prosilcev. Za preprečevanje širitve okužbe in zaščito strank je za vse primere potrebna predhodna najava. Za slovenske državljane je v nujnih primerih na voljo telefonska številka +380 67 500 8748.

 

Ukrepi, ki jih je sprejela ukrajinska vlada

Ukrajina je do 22. 6. 2020 uvedla izredno stanje/situacijo z namenom bolj usklajenega delovanja centralne in lokalnih oblasti ter vseh služb, ki so zadolžene za preprečevanje širjenja okužbe s Covid-19. 

Meja je zaprta za potniški promet od 27. 3. 2020 in kjer je to dovoljeno, jo je možno prestopiti zgolj z osebnimi avtomobili in motocikli. Vsi ostali prevozi potnikov so ukinjeni. Vstop tujcev v Ukrajino ni dovoljen, razen v primeru nekaterih izjem medtem ko je izstop tujcev iz Ukrajine možen. Vsi, ki vstopijo v Ukrajino so se dolžni samoizolirati za 14 dni.

 

Tovorni cestni promet deluje nemoteno, vendar so zaradi poostrenega nadzora daljše čakalne dobe.

 

Pred vstopom v Ukrajino si je potrebno naložiti aplikacijo, ki je objavljena na internetni strani Državne obmejne službe:

https://dpsu.gov.ua/ua/news/na-kordoni-mozhna-viznachitisya-shchodo-samoizolyacii-z-dodatkom-diy-vdoma-chi-observacii

 

Z aktiviranjem te aplikacije se potnik odloči za samoizolacijo/karanteno za 14 dni, na naslovu v Ukrajini. S to aplikacijo je možno spremljanje gibanja, prepoznavanje obraza in v primeru kršitve karantene so določene tudi kazni. V kolikor se nekdo s tem ne strinja oz nima tehničnih zmožnosti, ga v karanteno pospremi pristojna državna služba. Nastanitev plača država, ostali stroški so pa breme posameznika.

Od 28. 3. 2020 naprej so odpovedani vsi leti.

Če sumite, da bi lahko oboleli za Covid-19, v Ukrajini pokličite telefonsko številko 103 (operaterji naj bi govorili tudi angleško). Hitre teste za okužbo opravljajo tudi nekatere zasebne klinike v Kijevu.

Več informacij je za Ukrajino na spodnji povezavi:

http://covid19.com.ua/

 

Informacije v slovenskem jeziku so dostopne na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020

 

Predlagamo, da spremljate veleposlaništvo na Facebooku in Twitterju, tam bodo informacije objavljene sproti.

https://www.facebook.com/SLOinUKR

https://twitter.com/SLOinUKR

17. 03. 2020

COVID-19 in države iz pristojnosti VKI

V nadaljevanju posredujemo aktualne informacije glede ukrepov v zvezi s COVID-19 (Koronavirus) v drugih državah pristojnosti Veleposlaništva RS v Kijevu (Armenija, Gruzija, Moldavija). Primeri okužbe so potrjeni v vseh državah.

Armenija: Armenija je 16. 3. 2020 razglasila izredno stanje. Poleg številnih drugih omejevalnih ukrepov je prepovedan je vstop tujcecv iz določenih držav, kjer je velč primerov okužbe in tistih, ki so v zadnjih 14 dneh pred vstopom bili v eni od teh držav. Med temi državami je tudi Slovenija. Izstop tujcev je možen z izrednimi leti.

Gruzija: Gruzija je 21. 3. 2020 uvedla izredno stanje, ki pa je 23. 5. 2020 poteklo. Skoraj vsi ukrepi za preprečevanje širitve okužbe so še vedno veljavni. Poleg številnih drugih omejevalnih ukrepov je vstop tujcem v državo, tudi tistim z bivalnim dovoljenjem, prepovedan od 18. 3. 2020 naprej. Vračanje tujcev iz države je še vedno možno ampak izvajajo se zgolj izredni leti.

Moldavija: Vlada Moldavije je razglasila rdečo stopnjo nevarnosti. Od 17. 3. 2020 so prekinjeni vsi redni leti iz Kišinjeva in tujcem, ki nimajo dovoljenja za prebivanje, je prepovedan vstop v državo.