Veleposlaništvo RS Kijev /Izredni dogodki - COVID-19 /

Napovednik

 

ukrepi Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

V nadaljevanju so informacije glede konzularnega poslovanja na Veleposlaništvu RS v Kijevu in  ukrepov Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

 Zaradi epidemiološke situacije v Ukrajini in preprečevanja širitve okužbe s COVID-19, je obisk konzularnega oddelka veleposlaništva mogoč le po predhodnem dogovoru in ob upoštevanju preventivnih ukrepov.

Ukrepi, ki jih je sprejela ukrajinska vlada

Za tujce, ki prihajajo v Ukrajino je obvezno potrdilo o negativnem PCR ali hitrem antigenskem testu (RAT), ki ob vstopu v državo ne sme biti starejši od 72 ur ali pa potrdilo o cepljenju s cepivom, ki ga je  odobrila WHO.

Poleg omenjenih potrdil je obvezno tudi ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki ga je izdala ukrajinska zavarovalnica.

Od 5.8.2021 je uveden nov ukrep za tujce, ki ne predložijo potrdila o polnem cepljenju. Oseba  mora ob prihodu v Ukrajino naložiti in usposobiti aplikacijo "Vdoma", pričeti s samoizolacijo in  v roku 72 ur od vstopa opraviti  še en PCR ali hitri antigenski test.

Podrobnejše informacije glede prehoda meje in sklenitve zavarovanja ter aplikacije "Vdoma" so na voljo na spletni povezavi https://visitukraine.today/

Javni prevoz v Ukrajini deluje, na prevoznih sredstvih je nujna uporaba zaščitnih mask. Za vsa medregionalna potovanja je treba predložiti potrdilo o cepljenju ali nedaven negativen test.
Slednje ne velja za potovanja znotraj regije, razen, če lokalne oblasti določijo drugače. Za uporabo javnih prevoznih sredstev v Kijevu je tako treba predložiti eno od zgoraj navedenih potrdil.

Če sumite, da bi lahko oboleli za Covid-19, v Ukrajini pokličite telefonsko številko 103 (operaterji naj bi govorili tudi angleško) ali katero od zasebnih klinik oz. laboratorijev, kjer lahko opravite tudi ustrezne teste.

Več informacij je za Ukrajino na spodnji povezavi:

http://covid19.com.ua/

Informacije v slovenskem jeziku so dostopne na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020

 

Predlagamo, da spremljate veleposlaništvo na Facebooku in Twitterju, tam bodo informacije objavljene sproti.

https://www.facebook.com/SLOinUKR

https://twitter.com/SLOinUKR

COVID-19 in države iz pristojnosti VKI

V nadaljevanju posredujemo aktualne informacije glede ukrepov v zvezi s COVID-19 (Koronavirus) v drugih državah pristojnosti Veleposlaništva RS v Kijevu (Armenija, Gruzija).

Armenija: Aktualne informacije glede pogojev za vstop najdete na https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/

Gruzija: Informacije o pogojih za vstop so dosegljive na https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=2131&lang=Eng