Veleposlaništvo RS Kijev /Izredni dogodki /

Napovednik

 

Vstop v Slovenijo

Vsem, ki se odločajo o potovanju v tujino, Ministrstvo za zunanje zadeve RS svetuje ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Za slovenske državljane omejitev za vstop v RS ni.

Vstop za tuje državljane, ki v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, se dovoli, če predložijo potrdilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, da niso okuženi z virusom Covid-19. Če tuj državljan tega dokazila nima, se mu vstop v RS kljub temu dovoli, če  ima telesno temperaturo nižjo od 37,5 stopinje Celzija oz. ne kaže znakov bolezni dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Za zajezitve širjenja virusa COVID-19 so bili sprejeti naslednji ukrepi:

  • Vsi potniki iz tujine, ki pridejo v Slovenijo, bodo prejeli SMS obvestila o preventivnih ukrepih na območju Slovenije.
  • S 17.3.2020 je začela veljati prepoved opravljanja zračnih potniških prevozov v Republiki Sloveniji.
  • Z delom je začel delovati državni klicni center , ki je v pomoč vsem prebivalcem za podajanje informacij v zvezi s koronavirusom. Deluje vsak dan med 8.00 in 20.00 na tel št. 080 1404. Če kličete iz tujine, je klicni center dosegljiv na +386 1 478 7550
  • Ponovno pozivamo prebivalce in tujce, da v primeru suma na koronavirus ne odidejo neposredno na urgence, bolnišnice ali k zdravniku, ampak se po predhodnem posvetu z osebnim zdravnikom zglasijo v eni od 16 točk za testiranje po Slovenijo.

Vlada RS je vzpostavila enotno spletišče, ki vsebuje vse relevantne informacije povezane z virusom COVID-19, ukrepi, aktualnimi vprašanji in informacijami o situacijah v posameznih državah po svetu:  https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus

ukrepi Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

V nadaljevanju so informacije glede ukrepov Ukrajine za preprečevanje širitve nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

Konzularni oddelek Veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu obravnava najnujnejše primere. Vlog za vizume ne sprejema in postopkov v zvezi z izdajanjem dovoljenj za bivanje ne izvaja. Za slovenske državljane je na voljo telefonska številka +380 67 500 8748.

 

Ukrepi, ki jih je sprejela ukrajinska vlada

 

Ukrajina je od 27. 3. do 24. 4. 2020 uvedla izredno stanje/situacijo z namenom bolj usklajenega delovanje centralne in lokalnih oblasti ter vseh služb, ki so zadolžene za preprečevanje širjenja okužbe s Covid-19. 

Meja je zaprta za potniški promet od 27. 3. 2020 in kjer je to dovoljeno, jo je možno prestopiti zgolj z osebnimi avtomobili, motocikli in peš. Vsi ostali prevozi potnikov so ukinjeni. Izstop tujcev iz Ukrajine je možen, vendar mora tujec o tem obvestiti svoje veleposlaništvo. Tovorni cestni promet deluje nemoteno, vendar so zaradi poostrenega nadzora daljše čakalne dobe.

Od 28. 3. 2020 naprej so odpovedani vsi leti.

Če sumite, da bi lahko oboleli za Covid-19, v Ukrajini pokličite telefonsko številko 103 (operaterji naj bi govorili tudi angleško). Hitre teste za okužbo opravljajo tudi nekatere zasebne klinike v Kijevu.

Več informacij je za Ukrajino na spodnji povezavi:

http://covid19.com.ua/

 

Informacije v slovenskem jeziku so dostopne na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/teme/koronavirus/

https://www.sta.si/v-srediscu/koronavirus2020

 

Predlagamo, da spremljate veleposlaništvo na Facebooku in Twitterju, tam bodo informacije objavljene sproti.

https://www.facebook.com/SLOinUKR

https://twitter.com/SLOinUKR

 

 

17. 03. 2020

COVID-19 - Ukrajina in druge države iz pristojnosti VKI

V nadaljevanju posredujemo aktualne informacije glede ukrepov v zvezi s COVID-19 (Koronavirus) v drugih državah pristojnosti Veleposlaništva RS v Kijevu (Armenija, Gruzija, Moldavija). Primeri okužbe so potrjeni v vseh državah.

Armenija: Armenija je 16. 3. 2020 razglasila izredno stanje. Poleg številnih drugih omejevalnih ukrepov je prepovedan je vstop tujcecv iz določenih držav, kjer je velč primerov okužbe in tistih, ki so v zadnjih 14 dneh pred vstopom bili v eni od teh držav. Med temi državami je tudi Slovenija. Izstop tujcev je še vedno možen z rednimi leti, ki pa so večkrat odpovedani.

Gruzija: Gruzija je 21. 3. 2020 uvedla izredno stanje. Poleg številnih drugih omejevalnih ukrepov je vstop tujcem v državo, tudi tistim z bivalnim dovoljenjem, prepovedan od 18. 3. 2020 naprej. Vračanje tujcev iz države je še vedno možno ampak izvajajo se zgolj izredni leti.

Moldavija: Vlada Moldavije je razglasila rdečo stopnjo nevarnosti. Od 17. 3. 2020 so prekinjeni vsi redni leti iz Kišinjeva in tujcem, ki nimajo dovoljenja za prebivanje, je prepovedan vstop v državo.