Veleposlani┼ítvo RS Kijev /Konzularno poslovanje /Nacionalni vizum, dovoljenje za bivanje /

Nacionalni vizum, dovoljenje za bivanje

NACIONALNI VIZUM TIPA D in DOVOLJENJE ZA PREBIVANJE

Nacionalni vizumi tipa D in dovoljenja za prebivanje ostajajo v pristojnosti slovenske nacionalne zakonodaje. Vloge se oddajajo na veleposlaništvo RS.

NACIONALNI VIZUM ZA DOLGORO─îNO BIVANJE D ÔÇô ZA ZDRU┼ŻITEV DRU┼ŻINE

Ta vizum se lahko izda tujcu, ki si bo v Republiki Sloveniji uredil dovoljenje za prebivanje z namenom zdru┼żitve dru┼żine. Izdaja se za obdobje od treh mesecev do enega leta.

Vizuma D ne potrebujejo dr┼żavljani dr┼żave, s katero je Republika Slovenija ukinila vizume, ali ─Źe imajo veljaven potni list in dovoljenje za prebivanje, izdano s strani druge dr┼żave ─Źlanice Evropske unije, razen ─Źe z mednarodno pogodbo ni dolo─Źeno druga─Źe.

Dokumentacija, ki se potrebuje za vizum D:
- izpolnjena vloga za nacionalni vizum, dostopna na povezavi:http://www.mzz.gov.si/fileadmin/pageuploads/konzulara/Obrazci/OBRAZEC_-_ZTUJ_-_VLOGA-SI-EN.pdf
- ustrezno veljaven potni list,
- fotografija v velikosti 45 mm x 35 mm (nepo┼íkodovana, jasna in dobre kvalitete), 
- potovalno zdravstveno zavarovanje (ki krije stro┼íke zdravstvenih storitev in repatriacije najmanj do vi┼íine 30.000 EUR za celotno obdobje veljavnosti vizuma),
- pla─Źilo konzularne takse v vi┼íini 77 EUR, razen v primeru, da je prosilec o┼żji dru┼żinski ─Źlan dr┼żavljana RS ali druge EU dr┼żave,
- specifi─Źna dokumentacija, s katero se dokazuje namen dolgoro─Źnega bivanja.

Specifi─Źna dokumentacija za vizum D iz razloga zdru┼żevanja dru┼żine:
- dokazilo o sklenjeni zakonski zvezi (izpisek iz mati─Źnega registra RS) ali dokazilo o zunajzakonski skupnosti (izjava partnerjev, da skupaj ┼żivita najmanj dve leti, overjena pri notarju oz. pri pristojnem organu v tujini, s podpisi vsaj dveh pri─Ź oz. dokumentacija, ki, glede na lokalno zakonodajo, dokazuje izvenzakonsko skupnost),
- overjeno in prevedeno potrdilo o nekaznovanju, ki ne sme biti starejše od 3 mesecev,
- dokazilo o zadostnih sredstvih za pre┼żivljanje (dohodki najmanj v vi┼íini osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki zna┼ía 265,22 EUR mese─Źno na osebo).

V postopku za vizum D se opravi tudi isto─Źasni intervju s prosilcem vizuma (na veleposlani┼ítvu) in z zakoncem/partnerjem v Sloveniji (na upravni enoti), kjer se ugotavlja morebitno fiktivnost sklenjene zakonske zveze.

  
DOVOLJENJE ZA PREBIVANJE TUJCA V REPUBLIKI SLOVENIJI

Tujec, ki ┼żeli v Republiki Sloveniji prebivati dalj ─Źasa, kot je to mogo─Źe na podlagi vizuma, ali ki ┼żeli vstopiti in prebivati v Republiki Sloveniji iz druga─Źnih razlogov, kot je to mogo─Źe na podlagi vizuma, mora imeti dovoljenje za prebivanje. Dovoljenje za prebivanje pomeni dovoljenje za vstop in bivanje  za dolo─Źen ─Źas in za dolo─Źen namen ali prebivanje za nedolo─Źen ─Źas. Pogoji za izdajo dovoljenja so dolo─Źeni z Zakonom o tujcih. Prvo dovoljenje za prebivanje v Republiki Sloveniji se izda kot dovoljenje za za─Źasno prebivanje in ga mora tujec pridobiti pred svojim vstopom v dr┼żavo.

Pro┼ínja za izdajo dovoljenja za za─Źasno prebivanje se vlo┼żi pri diplomatsko-konzularnem predstavni┼ítvu Republike Slovenije v tujini ali pri pristojnem organu v Sloveniji, ─Źe zakon tako dolo─Źa.

Razlogi oziroma nameni prebivanja, zaradi katerih se tujcu lahko izda dovoljenje za prebivanje, so: 
ÔÇó         zaposlitev ali delo, 
ÔÇó         ┼ítudij, izobra┼żevanje, specializacija ali strokovno izpopolnjevanje ter prakti─Źno usposabljanje, sodelovanje oziroma udele┼żba v programih mednarodnih izmenjav prostovoljcev in v drugih programih, ki ne sodijo v sistem formalnega izobra┼żevanja, 
ÔÇó         zdru┼żitev dru┼żine s tujcem, 
ÔÇó         drugi upravi─Źeni in z zakonom, mednarodnimi akti ali mednarodnimi na─Źeli in obi─Źaji utemeljeni razlogi, 
ÔÇó         slovensko poreklo do tretjega kolena v ravni vrsti. 
 
Za izdajo dovoljenja za prebivanje mora tujec imeti veljavni potni list, dokazilo o izpolnjevanju upravi─Źenega razloga oziroma namena, zaradi katerega namerava prebivati v Republiki Sloveniji, dokazilo o ustreznem zdravstvenem zavarovanju in o zadostnih sredstvih za pre┼żivljanje ter dokazilo o nekaznovanju iz mati─Źne dr┼żave.