Veleposlaništvo RS Kijev /Veleposlanik /

Veleposlanik

                                              

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini vodi izredni in pooblaščeni veleposlanik g. Tomaž Mencin.

 

                                            

 

TOMAŽ MENCIN

 

 

Izobrazba: univ. dipl. sociolog

 

Tomaž Mencin  je 24. julija 2019 v Kijevu predal akreditivna pisma predsedniku Ukrajine Volodimirju Zelenskemu in s tem nastopil funkcijo izrednega in pooblaščenega veleposlanika RS v Ukrajini.

 

Od decembra 2017 do februarja 2019 je opravljal naloge veleposlanika za človekove pravice in namestnika stalnega predstavnika Republike Slovenije pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi.

 

Pred tem je v letih 2016 in 2017 ter od februarja 2019 do odhoda v Kijev kot veleposlanik delal v sektorju za človekove pravice v MZZ, krajši čas v jeseni 2015 pa tudi kot vodja sektorja za gospodarsko bilateralno sodelovanje in javno diplomacijo.

 

Med leti 2011 in 2015 je bil izredni in pooblaščeni veleposlanik  Republike Slovenije v Argentini, od koder je nerezidenčno pokrival tudi Čile, Peru, Paragvaj in Urugvaj.

 

Poleg študija na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani se je izobraževal tudi na Sredozemski diplomatski akademiji na Malti in diplomatsko kariero na MZZ pričel leta 1992, kjer je bil vrsto let diplomat v sektorju za Afriko, Bližnji vzhod,  Azijo in Pacifik, ki ga je v letih 2007 in 2011 tudi vodil. Diplomatsko službo v  tujini  je opravljal v Ankari, Teheranu, New Delhiju, Stockholmu in kot omenjeno, še v Buenos Airesu in Ženevi.