Veleposlani┼ítvo RS Kijev /Politi─Źno sodelovanje /

 

 

Veleposlani┼ítvo Republike Slovenije v Ukrajini je pristojno za Ukrajino, nereziden─Źno pa iz Kijeva pokriva ┼íe Armenijo, Gruzijo in Moldavijo. Odnosi Slovenije z vsemi dr┼żavami so dobri in prijateljski. Sodelovanje na podro─Źju gospodarstva, kulture, izobra┼żevanja in znanosti se iz leta v leto izbolj┼íuje.

 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Ukrajino

Sodelovanje med dr┼żavama je vse od neodvisnosti in priznanja zelo dobro in intenzivno, vzpostavljeni so prijateljski odnosi na vseh ravneh, prav tako je izgrajena pogodbena osnova za sodelovanje.  Stiki med predstavniki obeh dr┼żav na razli─Źnih ravneh so redni. Dr┼żavi uspe┼íno sodelujeta v mednarodnih in regionalnih organizacijah in forumih, v prvi vrsti v OZN, OVSE in v Svetu Evrope.

 

V zadnjih letih se je okrepilo sodelovanje na gospodarskem podro─Źju z razli─Źnimi projekti med slovenskimi in ukrajinskimi podjetji, kjer velja omeniti tudi prizadevanja Slovensko-ukrajinskega zdru┼żenja poslovne┼żev, ki tudi v sodelovanju z Veleposlani┼ítvom RS v Kijevu igra vlogo pri krepitvi teh odnosov.

 

 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Armenijo

Slovenija Republiko Armenijo pokriva preko Veleposlani┼ítva RS v Kijevu, Armenija Slovenijo pokriva preko Veleposlani┼ítva RS v Rimu. V Erevanu deluje slovenski ─Źastni konzul Ruben Astvatsatrjan, v Ljubljani pa armenska ─Źastna konzulka Sara Stepanjan.

 

Odnose med Republiko Slovenijo in Republiko Armenijo ocenjujemo kot dobre in prijateljske, med dr┼żavama ni odprtih vpra┼íanj. Ob obisku PR  dr. T├╝rka v Armeniji leta 2010, ki ga je spremljala gospodarska delegacija, je potekala tudi armensko-slovenska poslovna konferenca. Konferenca je ponudila veliko mo┼żnosti za oblikovanje okvirjev nadaljnjega sodelovanja, izra┼żen je bil tudi interes za izmenjavo investicij, armenska stran pa je izrazila tudi interes za prenos dobre prakse slovenskega gospodarstva v Armenijo.

 

Veleposlani┼ítvo Republike Slovenije v Kijevu si pri svojem delovanju prizadeva za ohranitev in nadaljnjo krepitev visoke ravni v dvostranskih odnosih med dr┼żavama in je tudi aktivno pri iskanju novih oblik in podro─Źij sodelovanja, tudi v mednarodnem kontekstu. Veleposlani┼ítvo pri tem izhaja iz zgoraj omenjenih interesov in nacionalnih prioritet Republike Slovenije.

 

 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Gruzijo

Odnose med Republiko Slovenijo in Gruzijo ocenjujemo kot dobre in prijateljske. Politi─Źni dialog med dr┼żavama vklju─Źuje bilateralne stike na razli─Źnih ravneh in podro─Źjih, visoki predstavniki dveh dr┼żav pa se sre─Źujejo tudi ob robu mednarodnih dogodkov.

 

Veleposlani┼ítvo RS v Kijevu si v okviru mo┼żnosti nereziden─Źnega diplomatskega pokrivanja Gruzije iz Ukrajine prizadeva za pospe┼íitev sodelovanja z Gruzijo in sodeluje pri vseh najpomembnej┼íih aktivnostih dvostranskega sodelovanja. Pri tem opozarja dr┼żavne in gospodarske subjekte na podro─Źja, kjer obstaja potencial za krepitev sodelovanja med dr┼żavama. Veleposlani┼ítvo pri svojem delu tesno in dobro sodeluje s ─Źastnim konzulom RS v Gruziji Gocho Gogilashvilijem.

 

Slovenija z vsemi aktivnostmi izra┼ża podporo pribli┼żevanja Gruzije Evropski uniji in pozdravlja podpis Pridru┼żitvenega sporazuma z Evropsko unijo (julij 2014), vklju─Źno s poglobljenim in vseoobse┼żnim prostotrgovinskim sporazumom, s ─Źimer so vzpostavljeni pogoji za tesnej┼ío politi─Źno asociacijo in gospodarsko integracijo med Gruzijo in Evropsko unijo.

 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Moldavijo

Odnose med Republiko Slovenijo in Republiko Moldavijo ocenjujemo kot zelo dobre in prijateljske, med dr┼żavama ni odprtih vpra┼íanj. Dr┼żavi imata redne politi─Źne stike na vseh, tudi na najvi┼íji ravni. Strani si prizadevata tudi za okrepitev medparlamentarnega dialoga. Sodelovanje med dr┼żavama v veliki meri ozna─Źuje tudi razvojno sodelovanje, Moldavija je v skladu z resolucijo o razvojni pomo─Źi RS do leta 2015 prioritetna dr┼żava. MZZ namerava, skupaj s Slovensko filantropijo, raz┼íiriti projekt ┬╗Izbolj┼íanje izobra┼żevanja in socialne integracije romskih otrok v Moldaviji┬ź, ki trenutno poteka v regiji Ocnita tudi na Pridnestrje. Aktivno smo se vklju─Źili tudi v delo Delovne skupine za Moldavijo v okviru Skupnosti demokracij, kjer trenutno poteka potrjevanje projektov.

 

Slovenija podpira vklju─Źevanje Moldavije v evroatlantske integracije in pri─Źakuje dobro sodelovanje z Moldavijo tudi v tem okviru. Slovenija pozdravlja podpis Pridru┼żitvenega sporazuma z Evropsko unijo (junij 2014), vklju─Źno s poglobljenim in vseoobse┼żnim prostotrgovinskim sporazumom, s ─Źimer so vzpostavljeni pogoji za tesnej┼ío politi─Źno asociacijo in gospodarsko integracijo med Moldavijo in Evropsko unijo.