Veleposlaništvo RS Kijev /Politično sodelovanje /

POLITIČNO SODELOVANJE

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kijevu je pristojno za Ukrajino, nerezidenčno pa iz Kijeva pokriva še Republiko Armenijo in Gruzijo. Odnosi Slovenije z vsemi tremi državami so dobri in prijateljski. Sodelovanje na področju gospodarstva, kulture, izobraževanja in znanosti se iz leta v leto krepi.

 

 

 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Ukrajino

Sodelovanje med državama je zelo dobro in intenzivno, vzpostavljeni so prijateljski odnosi na vseh ravneh, prav tako je izgrajena pogodbena osnova za sodelovanje. Stiki med predstavniki obeh držav na različnih ravneh so redni. Državi uspešno sodelujeta v mednarodnih in regionalnih organizacijah ter forumih, v prvi vrsti v OZN, OVSE in Svetu Evrope.

Slovenija nudi bilateralno podporo in pomoč Ukrajini (npr. projekt U-LEAD za podporo decentralizaciji in drugi projekti razvojne pomoči), sodeluje v EU misiji EUAM v Ukrajini in obenem na mednarodni ravni konstantno izraža podporo ozemeljski celovitosti in suverenosti Ukrajine.

Veleposlaništvo RS v Kijevu deluje od leta 2004. Tudi Ukrajina ima v Ljubljani svoje rezidenčno veleposlaništvo. Slovenija posveča pozornost tudi sodelovanju z ukrajinskimi regijami in je tako vzpostavila konzulate v Odesi, Harkivu in Žitomirju, ki jih vodijo častni konzuli.

 

 

 

 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Armenijo

Odnosi med Republiko Slovenijo in Republiko Armenijo so dobri in prijateljski, med državama ni odprtih vprašanj. 

Slovenija Republiko Armenijo pokriva preko Veleposlaništva RS v Kijevu, Armenija pokriva Slovenijo preko svojega Veleposlaništva v Pragi. V Erevanu deluje slovenski častni konzul Ruben Astvatsatrjan.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kijevu si pri svojem delovanju prizadeva za nadaljnjo krepitev visoke ravni v dvostranskih odnosih med državama in je tudi aktivno pri iskanju novih oblik in področij sodelovanja, tudi v mednarodnem kontekstu. 

 

Sodelovanje med Republiko Slovenijo in Gruzijo

Odnose med Republiko Slovenijo in Gruzijo ocenjujemo kot dobre in prijateljske. Politični dialog med državama vključuje bilateralne stike na različnih ravneh in področjih, visoki predstavniki dveh držav se redno srečujejo tudi ob robu mednarodnih dogodkov. Slovenija sodeluje v EU misiji EUMM v Gruziji. V mednarodnih forumih Slovenija izraža podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Gruzije.

Veleposlaništvo RS v Kijevu si v okviru možnosti nerezidenčnega diplomatskega pokrivanja iz Kijeva prizadeva za pospešitev sodelovanja z Gruzijo. Veleposlaništvo pri svojem delu tesno in dobro sodeluje tudi s častnim konzulom RS v Gruziji Gocho Gogilashvilijem. Gruzija ima svoje rezidenčno veleposlaništvo v Sloveniji.