Veleposlaništvo RS Kijev /Konzularno poslovanje /

Konzularno poslovanje

 URADNE URE VELEPOSLANIŠTVA

  • od ponedeljka do petka, razen četrtka, od 10h do 12h in od 14h do 15h
  • ob četrtkih ni uradnih ur
  • ob sobotah in nedeljah zaprto

Telefonske informacije: vsak delovni dan od 14h-15h, na telefonski številki: Tel: + 380 44 585 2332

Konzularna in vizumska vprašanja naslovite na e-mail: consular.kyiv(at)gov.si 

Ukrajina je v časovnem pasu CET+1.

Osebe, pooblaščene za odločanje v upravnih postopkih s konzularnega področja:

- Maja Jerančič, pooblaščena ministrica

- Denis Curanović, ataše

Slovenski državljani za vstop v Ukrajino potrebujejo veljaven potni list, vizuma pa ne potrebujejo.  

 

VARNOSTNA OPOZORILA

Slovenskim državljanom trenutno odsvetujemo potovanja v Ukrajino. Tistim slovenskim državljanom, ki se začasno nahajajo v Ukrajini, svetujemo, da poskrbijo za varno vrnitev.

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči, ki jo nudimo slovenskim državljanom, ki potujejo oz. se trenutno nahajajo v Ukrajini, vam svetujemo, da izpolnite spletni obrazec "obvestilo o potovanju", ki je dosegljiv na https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php


Odsvetujemo tudi vsa potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja Donecke regije in Luganske regije.

Veleposlaništvo RS v Kijevu ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah.

Vstop na območje Avtonomne republike Krim in Sevastopola je na podlagi ukrajinske zakonodaje možen samo preko določenih kontrolnih točk in s posebnim dovoljenjem ukrajinskih oblasti, ki ga lahko izda Državna migracijska služba ali teritorialni organ Državne migracijske službe Gegeničeskega in Novotroickega rajona Hersonske oblasti. Informacije o postopku pridobitve dovoljenja za vstop na Krim in seznam kategorij tujcev, ki imajo pravico pridobiti tako dovoljenja, so objavljene na spletni strani: https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumentuvannya-inozemcziv/otrimannya-speczialnogo-dozvolu-dlya-vjzdu-do-krimu.html

Informacije o prehodih kontrolnih točk za vozila so objavljene na spletni strani ukrajinske Državne migracijske službe (https://dpsu.gov.ua/ua/NA-ADMINISTRATIVNIY-MEZHI-Z-TIMCHASOVO-OKUPOVANOYU-TERITORIYU-AVTONOMNOI-RESPUBLIKI-KRIM/).

Vstop na okupirana območja Donecke in Luganske regije je po ukrajinski zakonodaji možen samo preko ukrajinskih kontrolnih točk. Postopek je opisan na spletnih straneh: https://ssu.gov.ua/ua/pages/32. 

Register dovoljenj za vstop in gibanje oseb na področju Donecke in Luganske regije je dostopen na spletni povezavi Varnostne službe Ukrajine.

Vse informacije na navedenih spletnih povezavah so dostopne samo v ukrajinskem jeziku.

Za tuje državljane, ki bi kljub temu vstopili na navedena območja na način, ki ni skladen z ukrajinsko zakonodajo, je po ukrajinski zakonodaji predvidena administrativna in tudi kazenska odgovornost. Predstavniki Državne obmejne policije Ukrajine imajo pravico tujim državljanom, v kolikor na ta področja ne vstopajo v skladu z ukrajinsko zakonodajo in z dovoljenjem Ukrajine, zavrniti in prepovedati vstop v Ukrajino za obdobje do treh let.  

 

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Slovenije.

 

Zdravje

Pred potovanjem v Ukrajino predlagamo obnoviti zaščito proti ošpicam. Obolevnost za ošpicami se je zaradi slabe precepljenosti prebivalstva, v primerjavi z lanskim letom, zelo povečala.

Podrobne informacije o priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Slovenskega zdravniškega društva: Zdravi na pot in nazaj.

Splošno

Za vožnjo po Ukrajini je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Kazni zaradi posedovanja drog so izredno visoke.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Pri potovanju v Ukrajino z avtomobilom imajo lahko slovenski državljani v primeru prometne nesreče z vozilom, ki ga vozi ukrajinski državljan in ima tuje registrske tablice, težave pri uveljavljanju zavarovalniških zahtevkov, saj ta vozila niso uradno registrirana in zavarovana v Ukrajini.

Prav tako priporočamo, da slovenski državljani, ko prihajajo v Ukrajino, svoja vozila parkirajo na varovanih in osvetljenih parkiriščih. Prihaja namreč do kraj registrskih tablic. Voznik, ki ostane brez registrskih tablic, za vetrobranskim steklom dobi listek s telefonsko številko in ko po določenem postopku nakaže zahtevan znesek, mu neznanci sporočijo kje se tablice nahajajo. 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite obrazec - Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma