Veleposlaništvo RS Kijev /Konzularno poslovanje /

Konzularno poslovanje

 URADNE URE VELEPOSLANIŠTVA:

  • od ponedeljka do petka, razen četrtka, od 10h do 12h in od 14h do 15h
  • ob četrtkih ni uradnih ur
  • ob sobotah in nedeljah zaprto

Telefonske informacije: vsak delovni dan od 14h-15h, na telefonski številki: Tel: + 380 44 585 2332

Konzularna in vizumska vprašanja naslovite na e-mail: sloembassy.kyiv(at)gov.si 

Ukrajina je v časovnem pasu CET+1.

Osebe, pooblaščene za odločanje v upravnih postopkih s konzularnega področja:

- Srečo Petrič, pooblaščeni minister
- Mateja Kračun, pooblaščena ministrica

Slovenski državljani za vstop v Ukrajino potrebujejo veljaven potni list, vizuma pa ne potrebujejo.  

VARNOSTNA OPOZORILA

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja v določene dele države. 

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja na okupirana področja Avtonomne republike Krim, Donecke oblasti in Luganske oblasti. Na teh področjih slovenskim državljanom ne moremo zagotoviti konzularne pomoči in zaščite.

Opozorilo - Opozarjamo, da za vstope na začasno okupirana področja Donecke in Luganske oblasti ter v Avtonomno republiko Krim, ki niso skladni z ukrajinsko zakonodajo, Ukrajina na osnovi Zakona o pravnem statusu tujcev in oseb brez državljanstva, predvideva kazensko odgovornost. Predstavniki Državne obmejne policije imajo pravico tujim državljanom zavrniti in prepovedati vstop v Ukrajino do treh let.

Vstop na področje Avtonomne republike Krim je na podlagi ukrajinske zakonodaje možen samo preko določenih prehodov administrativne meje in s posebnim dovoljenjem ukrajinskih oblasti.  Posebno dovoljenje lahko izda Državna migracijska služba ali teritorialni organ Državne migracijske službe Gegeničeskega in Novotroickega rajona Hersonske oblasti. Informacije o postopku pridobitve dovoljenja za vstop na Krim in seznam katere kategorije tujcev imajo pravico do pridobitve takega dovoljenja so objavljene na spletni strani Državne migracijske službe Ukrajine: http://dmsu.gov.ua/posluhy/dokumentuvannya-inozemtsiv/3262-otrimannya-spetsialnogo-dozvolu-dlya-v-jizdu-do-krimu.

Informacije o mejnih prehodih za vozila so objavljene na spletni strani ukrajinske Državne migracijske službe: http://dpsu.gov.ua/ua/static_page/470.htm.  

Vstop na okupirana območja Donecke in Luganske oblasti je po ukrajinski zakonodaji možen samo preko ukrajinskih kontrolnih točk. Postopek je podrobno opisan na spletnih  straneh SBU (Varnostne službe Ukrajine): http://www.sbu.gov.ua/sbu/control/uk/publish/article?art_id=136472&cat_id=136462.

Register dovoljenj za vstop in gibanje oseb na področju Donecke in Luganske oblasti je dostopen na spletni povezavi Varnostne službe Ukrajine: https://urp.ssu.gov.ua/.

Vse informacije iz navedenih spletnih povezav, razen prve, ki je dostopna tudi v angleškem jeziku, so dostopne samo v ukrajinskem jeziku. 

NUDENJE KONZULARNE ZAŠČITE:

Popotniki lahko pred potovanjem prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga pošljete našemu veleposlaništvu. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.