Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
06.08.2015  

Obvestilo o pravilih vstopa in izstopa na začasno okupirana območja Ukrajine

a.) Avtonomna republika Krim

Postopke vstopa in izstopa na/iz začasno okupiranega območja Ukrajine - Avtonomno republiko Krim, ureja poseben pravilnik, ki ga je sprejela Vlada Ukrajine, 4. junija 2015, dostopen na spletni povezavi: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/367-2015-%D0%BF.

Vstop ali izstop v Avtonomno republiko Krim je mogoč le preko kontrolnih točk, posebej določenih za cestni in železniški promet. Seznam kontrolnih točk je naveden v prilogi pravilnika, te se za cestni promet nahajajo v Kalančaku, Čaplinki in Čongarju ter za železniški promet v  Hersonu, Melitopolu,Vadimu in Novoleksivki.

Tujec mora za vstop v Avtonomno republiko Krim imeti pri sebi poleg veljavnega potnega lista tudi posebno dovoljenje, ki ga izda teritorialni organ Državne migracijske službe.

b.) Določena območja luganske in donecke oblasti v katerih poteka proti-teroristična operacija

Za vstop na omenjena območja Ukrajina zahteva, da ima tujec, poleg veljavnega potnega lista, posebno dovoljenje. O izdaji posebnega dovoljenja odloča Koordinacijski center ukrajinske državne mejne službe. Tujec mora dokazati upravičen namen za pridobitev dovoljenja.  Seznam kontrolnih točk za vstop in izstop na/iz omenjenega teritorija je dostopen na spletni povezavi:

http://www.ssu.gov.ua/sbu/control/en/publish/article?art_id=136879&cat_id=35317.

Opozarjamo, da vsak vstop ali izstop na/iz omenjenih območjih Ukrajine, ki ni v skladu s pravili, ukrajinski oblastni organi smatrajo za hudo kršitev, ki se preganja po veljavni zakonodaji. To vključuje tudi vstope/izstope na okupirana območja Ukrajine iz RF.

 Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja na okupirana območja Ukrajine.