Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
15.07.2015  

Obisk ministra Erjavca v Ukrajini

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je 14.7. mudil na obisku v Ukrajini. V prvem delu obiska se je srečal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Pavlom  Klimkinom. V nadaljevanju sta ministra sprejela še predsednik ukrajinskega parlamenta – Vrhovne rade – Volodimir Grojsman in predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Gospodarskemu sodelovanju in poglabljanju le-tega so bili namenjeni pogovori na ministrstvu za infrastrukturo.

 

 

Osrednja pozornost v ministrovih srečanjih z ukrajinskimi sogovorniki so bile krepitev stikov med državama na najvišjih in tudi na delovnih ravneh, poglabljanje gospodarskega sodelovanja ter vzajemni interes za nove oblike pospeševanja povezovanja med gospodarskimi subjekti obeh držav.

 

Minister Erjavec je zagotovil podporo Slovenije teritorialni celovitosti in neodvisnosti Ukrajine ter poudaril, da je konflikt na vzhodu Ukrajine potrebno rešiti po mirni poti z implementacijo dogovorov iz Minska. Minister je prav tako ponovil, da Slovenija ne priznava ilegalne ruske aneksije Krima in Sevastopola.

 

Minister Erjavec je izrekel podporo pri uresničevanju reform ter solidarnost pri spopadanju z obsežnimi spremembami ob ogroženi suverenosti in celovitosti države. Slovenija je Ukrajini ponudila pomoč, zlasti na področju izkušenj pri reformi javne uprave.

 

Minister Erjavec je z ukrajinskim kolegom Klimkinom še izmenjal poglede na politične in varnostne razmere v regiji ter o prihodnosti Vzhodnega partnerstva.  Izrazil je upanje, da bo Ukrajina do konca leta uspela izvesti vse potrebno, da bo ob ponovnem pregledu Evropska komisija izpolnjevala vse pogoje vizumske liberalizacije, kot jih določa Akcijski načrt za vizno liberalizacijo.

 

Ministra Erjavca so ukrajinski sogovorniki seznanili s potekom ustavnih in gospodarskih reform ter položajem na vzhodu države, kjer se še vedno odvija oborožen konflikt. Minister Erjavec je poudaril pomen uresničevanja dogovorov iz Minska ter ključno vlogo, ki jo pri tem igra posebna misija OVSE v Ukrajini.

 

Slovenija z Ukrajino že tradicionalno sodeluje pri rehabilitaciji otrok in mladine. Od leta 2005 je MZZ v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije (RKS) omogočilo rehabilitacijo skoraj 380 ukrajinskih otrok, ki so trpeli za posledicami jedrske eksplozije v Černobilu.

Slovenija prav tako nudi pomoč pri psihosocialni rehabilitaciji otrok, ki trpijo za posledicami konflikta v Ukrajini.

 

Skupno bo v okviru odobrenih projektov v letih 2014 in 2015 take rehabilitacije deležnih 160 otrok. Kot članica EU je Slovenija pri blažitvi humanitarne katastrofe, kot posledice oboroženega konflikta na vzhodu države, z materialno pomočjo sodelovala v operaciji Airlift, kot članica Nato pa z rehabilitacijo ranjenih ukrajinskih vojakov. Za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev ter rehabilitacijo žrtev min je v Ukrajini dejaven tudi ITF Ustanova za človekovo varnost, ki si za te projekte prizadeva zbrati donatorska sredstva.

 

Minister Erjavec se je v nadaljevanju obiska srečal še s predsednikom Vrhovne rade Grojsmanom, kjer je posebej izpostavil pomen medparlamentarnega sodelovanja, ki so v Ukrajini ključne za sprejem vse potrebne reformne zakonodaje ter s predsednikom  Ukrajine Porošenkom.

 

 

V pogovoru s slednjim je med drugim ponovil podporo Slovenije Ukrajini ter zavezanost Slovenije politiki EU nepriznavanja aneksije Krima. V imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je predsednika Porošenka tudi povabil na obisk v Slovenijo, kar je slednji z veseljem sprejel, saj ocenjuje, da so med državama posebni odnosi.

 

Minister Erjavec je v okviru obiska v Kijevu na Trgu neodvisnosti (Majdanu) tudi prižgal svečo pred spominskim obeležjem žrtvam Revolucije ponosa.