Veleposlaništvo RS Kijev /Novice /
12.11.2012  

Razstava: »Slovenija: mojstri in arhitektura 20. stoletja«

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kijevu je Lvovski palači umetnosti 15. novembra 2012 otvorilo razstavo »Slovenija: mojstri in arhitektura 20. stoletja«, avtorja prof. Luke Skansija.

Nataša Prah, začasna odpravnica Veleposlaništva Republike Slovenije v Ukrajini je udeležencem otvoritve sporočila, da je dogodek eden od ukrepov, s katerimi želi veleposlaništvo Slovenije okrepiti stike z Lvovsko regijo in zahodno Ukrajino, saj smo poleg gospodarskega sodelovanja zainteresirani tudi za krepitev vezi med ljudmi skozi prizmo kulturnih in promocijskih dogodkov, povečanjem pretoka turistov, kot tudi oživitvi sodelovanja na akademskem področju.

Otvoritvi razstave je sledilo predavanje prof. Luke Skansija, v katerem je izpostavil nekaj izjemnih dosežkov slovenskih arhitektov ter predstavil značilnosti slovenske arhitekture.

 

Kot je dejal prof. Skansi, lahko da slovenska arhitektura mednarodnemu prizorišču poseben in izjemno dragocen prispevek ter omogoči usmerjanje pozornosti na potencial novih "perifernih" kultur na splošno, ki so se končno začele otepati večne kritične sence lokalizma iz preteklosti.

Razstava prikazuje približno osemdeset izbranih arhitekturnih objektov in ne predstavlja zgodovine slovenske arhitekture 20. stoletja, pač pa prinaša delček izjemno bogate gradbene dediščine, s katero se ponaša tako majhna država, kot je Slovenija. Mišljena je kot izhodišče za zgodovinarje in arhitekte, da bi jih spodbudila k spoznavanju neznane arhitektonske kulture.

Trije razstavni sklopi ponazarjajo različne zgodovinske in politične razmere, ki so v 20. stoletju zaznamovale Slovenijo: prvi prinaša obdobje med svetovnima vojnama, ko je bila Slovenija tudi del Kraljevine Jugoslavije (1918–1940), drugi sklop je posvečen letom socialistične Jugoslavije (1945–1991), tretji pa je pregled dogodkov po slovenski osamosvojitvi (1991–2008).

Prvi razstavni sklop je posvečen velikim slovenskim mojstrom arhitekture, Plečniku, Fabjaniju in Ravnikarju. Gre za ustvarjalce, ki so živeli uspešno profesionalno življenje in svoj odtis pustili tudi zunaj slovenskih meja.

Drugi sklop je posvečen mojstrom, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih veliko prispevali k izjemno bogati in heterogeni podobi slovenske arhitekturne, povezujemo pa jih lahko z motivi njihovih predhodnikov.

Zadnji razstavni sklop je posvečen aktualni arhitekturi, predstavljajo generacijo arhitektov, ki so se zaradi gospodarske krize v osemdesetih lahko uveljavili šele zadnja leta. Rezultat tega je bogata in raznolika slovenska moderna arhitektonska kultura, ki jo težko umestimo v kalup posameznih slogov.

Veleposlaništvo Republike Slovenije je razstavo »Slovenija: mojstri in arhitektura 20. stoletja« uspešno predstavilo že v Erevanu, Kijevu in Harkovu, kjer si je razstavo ogledala tudi strokovna javnost, ki je bila močno zastopana tudi na otvoritvi in predavanju v Lvovu.